Négy fontos dolog, amit egy bántalmazói kapcsolat után meg kell tanulnod
  • A bántalmazó rólad alkotott képe nem azonos a valósággal. Be ne dőlj neki. A hibáidat felnagyítja és a sajátjait is rád vetíti. Állandóan kritizál. A célja természetesen az, hogy egy csődtömegnek érezd magad, és örülj, hogy vele lehetsz. Én például szentül hittem, hogy a volt férjem emberileg felettem áll, okosabb, rátermettebb, ügyesebb és egyszerűen mindenben jobb. Na, persze. Mindannyian egyediek, értékesek és végeredményben emberek vagyunk. Ha valaki nem látja meg benned az értéket, az tehet egy szívességet…
  • Nem kell áldozatnak lenned. A bántalmazó elhiteti, hogy hatalma van feletted. Illetve van is, de csak amiatt, mert ezt te is elhiszed. Valójában erős vagy, nélküle még inkább az lennél, mert nem húzná le folyamatosan az önbizalmad. Ezt valahol ő is tudja, éppen ezért látja benned az áldozat szerepét. Pontosan úgy törhetsz ki ebből, ha elhiszed, hogy képes vagy önmagadat megvédeni. Ha megtalálod a benned lévő erőt. Ez minden nőben ott van, és csodákra képes!
  • Nem tudod megmenteni. Azt hiszed, ha még jobban szereted, és megteszed a dolgokat, amikre kér, akkor majd megváltozik. Á, dehogy. Ő remekül elvan, hiszen vele foglalkozol. Folytathatja nyugodtan a gaztetteit minden következmény nélkül. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy kiállsz magadért, és megvéded a határaid. Ez hozhat igazi változást. Így lehet esély arra, hogy ő változtat a viselkedésén. Persze az is lehet, hogy nem fog. Mindenesetre ez kizárólag az ő felelőssége, ezt nem veheted át tőle.
    Talán azt hiszed, meg kell mentened, és cserébe szereteted kapsz. Az igazság, hogy már most szeretetre méltó vagy, nem kell ahhoz senkit megmentened.
  • Nem vagy felelős a bántalmazásért. A bántalmazó férfi téged tesz felelőssé a viselkedéséért. Elhiteti veled, hogy ha más nővel élne, nem veled, akkor boldog lenne. Ez nem igaz. Egy dologban biztos lehetsz. Az előző barátnőjét is bántotta, téged is és a következőt is fogja. Egyszerűen nem vállal felelősséget a tetteiért, soha nem keresi a probléma okát önmagában. Tehát ne magad okold a viselkedéséért, ez róla szól, ő így tud bánni egy nővel.
Négy fontos dolog, amit egy bántalmazói kapcsolat után meg kell tanulnod