Milyen egy bántalmazó férfi és egy bántalmazói kapcsolat?

A bántalmazó férfi legfőbb motivációja, hogy uralkodni akar a másik felett. Nem ismeri az egyenrangú kapcsolatot, ahol mindkét fél szabadon és biztonságban fejezheti ki önmagát. Számára vagy az alávetett vagy az uralkodói viszony létezik, és mivel alárendelt szerepbe nem szándékozik kerülni, ezért mindent megtesz, hogy átvegye az irányítást a másik felett, ő ekkor érzi magát egyensúlyban.

És hogyan szerzi meg a hatalmat a másik felett? Természetesen szépen fokozatosan, úgy, hogy az áldozatának, ha nincs résen, fel sem tűnik, sőt önként és dalolva menetel a férfi uralma alá.

Az udvarlási szakaszban éppen ezért kedves és előzékeny tud lenni (bár már ekkor is akadnak figyelmeztető jelek), minden érdekli, amit a nő önmagáról elmond, igyekszik minél több információt begyűjteni a másikról, amit később fel tud használni ellene. A nő pedig örömmel mesél magáról.

Az első lépés tehát az érzelmi függés kialakítása. Virágot hoz, ajándékokkal halmozza el a másikat, külföldi utakat szervez. Vagy szimplán kipuhatolózza, mire vágyik a másik, és ezt adja meg neki, lehet ez egy kiadós beszélgetés, „senki nem ért meg téged, majd én megértelek”, ha a nő nem elégedett a külsejével, akkor bókokkal halmozza el.

A bántalmazó férfi minél gyorsabban igyekszik elérni az intim kapcsolatot. Már az első találkozások alkalmával házasságról, gyerekekről beszél. A lényeg, hogy gyorsan igyekszik bekerülni a nő intim szférájába, minél előbb lefeküdni vele, vagy felmegy a nő lakására, vagy megismeri a nő legféltettebb titkait vagy a barátait, családját.

Ha megvan az érzelmi függés, és kialakult a kapcsolat, akkor a bántalmazó férfi fordít a helyzeten, már nem igyekszik elnyerni a nő kegyeit, hanem elkezdi a másik (szó szerinti) betörését. Na, itt jön a fekete leves… A következőképpen éri el, hogy a nő teljes mértékben megadja magát neki, a tulajdona legyen.

 • Féltékenység. Mindenkire és mindenre féltékeny, ok nélkül is.
 • Állandóan kritizálja a nőt. Ezt azzal magyarázza, hogy ő csupán segíteni akar abban, hogy a nő tanulni tudjon a hibáiból.
 • Elszigetelés. Eltávolítja azoktól, akik közel állnak hozzá: barátok, család, ez lehet fizikai eltávolodás is, pl. külföldre költözik a nővel vagy egy távolabbi városba. Vagy érzelmi eltávolodás, szimplán elkezdi kritizálni a nő barátait, családját. A lényeg, hogy elzárja azoktól, akik neki fontosak, vagy legalább éket verjen közéjük.
 • Nem vállal semmilyen felelősséget a tetteiért, érzelmeiért, és eljátssza az áldozat szerepét. Mindenért a másik felet hibáztatja, a dühkitöréseiért is.
 • Bosszúálló, minden vélt vagy valós sérelmet megtorol. Nem tűri az ellenvetést.
 • Sértődékeny és egocentrikus. A nő csak vele foglalkozzon, az ő igényeit lesse, és minden kívánságát teljesítse.
 • A nőt nem tekinti egyenrangú félnek, amit neki szabad, azt a nőnek nem.
 • Érzelmi hullámzás. Egyszer kedves, nyájas, aztán bunkó. Amikor kedves, a nőt elöntik a boldogsághormonok, amikor bunkó, akkor megijed. Ezt a két végletet alkalmazva, a nőben kialakul az érzelmi függőség.
 • Mások előtt kedves vagy korlátozottan bunkó, kettesben viszont kimutatja a foga fehérjét. A nő környezete pedig nem érti: „de hát olyan kedves ember, miért nem tudsz vele együttműködni?”
 • Olyan dolgokra kényszeríti a nőt, amit neki kényelmetlen megtenni. Ezt azzal magyarázza, hogy a nőnek fejlődnie kell, „ki kell lépnie a komfortzónájából”. Ennek egyik legfőbb területe a szex, olyan dolgokra veszi rá, amit a nő önszántából nem tenne meg: anális szex, csináljuk hármasban vagy éljünk nyitott kapcsolatban… Ha a nő ellenáll, akkor frigidnek, maradinak nevezi.

Ezek miatt lesz bántalmazói a kapcsolat. Miután a nő felült a “szerelemvonatra”, a következő lehetséges kimenetelek felé robog:

 • A halál vonata (ez a legdurvább és legszomorúbb). A bántalmazó férfi, aki nem riad vissza a fizikai erőszaktól sem, miután a nőt teljes mértékben az uralma alá hajtotta, megöli. Ugye erről mennyit hallhatunk a hírekben? 🙁 Nem minden fizikailag bántalmazó férfi öli meg a párját, „szimplán csak” éveken keresztül veri. A fizikai erőszakhoz természetszerűleg hozzá tartozik a szóbeli bántalmazás is.
 • Az érzelmi leigázás vonata. Van úgy, hogy a férfi nem bántja fizikailag a nőt, „csak” szóbeli erőszakot alkalmaz. Kritikával elveszi a nő önbizalmát, dühkitörésekkel megfélemlíti és teljes kontroll alatt tartja. Alakulhat úgy, hogy a férfi megundorodik a leigázott nőtől, és eldobja, de az is lehet, hogy hosszabb távon megtartja.
 • A legalizált boldogtalanság vonata. A nem nyíltan bántalmazó férfi néha kedves, néha sértő. Lehet, látszólag nem így van, de ő irányítja a kapcsolatot. Nem teljesíti, amit megígér, nem lehet rá számítani, a nőt hibáztatja a kapcsolat megromlásáért. Nem bántja a nőt fizikailag, nem üti az asztalt mérgében, még talán a hangját sem emeli fel, csak kedvesen, udvariasan nem működik együtt a nővel, és nem vállal semmilyen felelősséget. A nő is azt hiszi, meg kell változnia, vagy megtennie néhány dolgot a férfinak, akkor a férfi majd szeretni fogja, és akkor majd boldogok lesznek. Ezzel a várakozással és állandósult vitákkal telnek el az évek.
Milyen egy bántalmazó férfi és egy bántalmazói kapcsolat?