Miért tartom olyan fontosnak, hogy beszéljünk a bántalmazásról?

Néhány évvel ezelőtt, amikor Angliában éltem és dolgoztam, egyik nap moziba mentem a barátommal. A mozi előtt – szokásomhoz híven – beugrottam a női mosdóba. Ebben, ugye, még nincsen semmi különös. Viszont ahogy a kezemet mostam, oldalra pillantottam, és egy reklámot vettem észre. A reklám fekete-fehér képe egy férfit és egy nőt ábrázolt. Nem emlékszem pontosan a fényképre, de a szövegre, ami mellette állt, annál jobban. Egyik pillanatban istenít, a másikban lekurváz? Ez bántalmazás! Mondj rá nemet! Mellette pedig egy segélyhívószám.

Teljesen ledöbbentem.

Ez volt ugyanis az első alkalom, hogy a bántalmazásról egy ilyen nyílt, egyértelmű, figyelemfelkeltő plakátot láttam. Akkor már túl voltam a válásomon, ismertem a bántalmazás tényét, de Magyarországon ilyen reklámmal soha nem találkoztam.

A mai napig is úgy gondolom, hogy itthon nem kap elég figyelmet ez a téma. Annak ellenére, hogy óriási szükség lenne rá! Statisztikai adatok szerint: Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.

Ez még „csak” a jéghegy csúcsa. Ugyanis még nem beszéltünk a nők ellen elkövetett nemi erőszakról, testi sértésről és ehhez kapcsolódóan a gyerekek bántalmazásáról.

Nem említettük azokat a nőket sem, akik kimaradnak a statisztikákból, mert nem fordulnak rendőrséghez, ha testi sértés éri őket. És azokról a nőkről sem, akikre a párjuk ugyan nem emel kezet, de szóban bántalmazza őket. Azokról a kapcsolatokról és családokról, ahol „fű alatt” történik a bántalmazás, a lelki terror.

Ráadásul leginkább akkor kerül előtérbe a téma, amikor már megtörtént a baj.

Egyik nap érdekes beszélgetést hallottam erről a rádióban. A műsorvezető egy rendőrt interjúvolt meg, a téma pedig annak kapcsán merült fel, hogy egy fiatal lányt meggyilkolt a volt barátja, amikor a lány felhívta, hogy jöjjön elé a diszkóba. A műsorvezető és a rendőr (mindketten férfiak) arról beszélgettek, hogyan védekezhetnek a nők, ha ilyen helyzetbe kerülnek, történetesen, ha egy férfi megtámadja őket. A rendőr védekezési technikákat próbált megosztani a női hallgatókkal.

Valahogy mindketten érezhették, hogy nem tudtak megnyugtató válaszokat találni, pedig a segítő szándék a bajba jutott nők iránt mindkettőjükben megvolt. Véleményem szerint azért nem sikerült jól megfogniuk a témát, mert „csupán” a következményekről beszélgettek. A bántalmazás ugyanis ennél jóval előbb kezdődik! Hiszen a fizikai agressziót mindig megelőzi a lelki bántalmazás, meggyalázás. Ezek pedig jól észrevehetők, ha figyelünk rá. Tehát, az erőszak elleni megoldás a megelőzésben rejlik. Hogy sok nő miért nem ismeri fel a szóbeli bántalmazás, a rossz bánásmód figyelmeztető jeleit? Mert nem tudja, hogy az! Mert hozzászokott. Mert ebben nőtt fel, azt hiszi, ez a normális.

Itt eljutottunk a bántalmazáshoz kapcsolódó egyik nagyon szomorú tényhez. A nőket leginkább olyan férfiak bántalmazzák, akiket a bizalmukba fogadtak, vagy akik közel állnak hozzájuk. A férjük, párjuk, barátjuk, apjuk, esetleg rokonuk, főnökük, munkatársuk.

Láttad az Egy ágyban az ellenséggel című filmet? Julia Roberts egy olyan nőt alakít, aki kénytelen megrendeznie a saját halálát, hogy elmeneküljön a legnagyobb ellensége, a saját férje elől. Ugye nincs is annál nagyobb tragédia, amikor a hozzád legközelebb álló férfi fordul ellened?

Ami a tragédiát még inkább erősíti, hogy sokszor azok a hivatalos személyek, akik segíthetnének, és megvédhetnék a nőket, sem ismerik a bántalmazás fogalmát. Pedig ha a rendőrök, ügyvédek, pszichológusok, orvosok tisztában lennének a bántalmazás tényével és annak következményeivel, véleményem szerint a statisztikáink is szebbek lennének.

Sokszor ugyanis a bántalmazásra a lelki (pl. depresszió) és testi tünetek (pl. migrén, elhízás stb.) is felhívják a figyelmet. Manapság a nők sokat foglalkoznak a külsejükkel és egészségükkel, ami önmagában is fantasztikus törekvés. Ezt én magam is vallom. Néha azonban érdemes a dolgok mélyére nézni. Természetesen nem minden esetben, de előfordulhat, hogy fizikai, lelki rosszullétüket a bántalmazás okozza. Lehet, hogy valaki a közelünkben bánt és lelki terrorban tart minket? Figyelj az érzéseidre, azokban rejlik a válasz. Ha valaki folyamatosan kiborít, rossz érzéseket kelt benned, gyengíti az önbizalmad, rettegésben tart, félsz a reakciójától, az már önmagában figyelmeztető jel kell, hogy legyen.

Ezért tartom fontosnak, hogy ismerjük a bántalmazás fogalmát. Mert ha nevén nevezzük, akkor képesek leszünk tenni ellene. Akkor képesek leszünk felismerni a bántalmazást, és annak lehetőségét, hogy áldozatok legyünk, már az első jeleknél megállítani.

Valójában nem a bántalmazásra kell nemet mondanunk, hanem igent mondani egy olyan Magyarországra, ahol a nők és gyerekek biztonságban, megbecsülésben és szeretetben élhetnek kapcsolataikban. Ahol figyelembe veszik, tisztelik az érzéseiket, és ha bajba kerülnek, léteznek olyan hivatalos szervek, akikhez bizalommal fordulhatnak. Ez a női méltósághoz való alapjog. Mondjunk rá igent!

Végezetül, ugye tudod, hogy ha bántalmazást ér ma Magyarországon, kihez fordulhatsz segítségért?

A NANE egyesülethez. Hívd őket, ha bajban vagy!

Ez itt a reklám helye. 🙂

Miért tartom olyan fontosnak, hogy beszéljünk a bántalmazásról?