Miért ne próbálj egy bántalmazónak megfelelni?

Ez bizony jó kérdés, de van rá egy válaszom, amire én is sok könyv elolvasása és a hosszú évek tapasztalata alatt jöttem rá. 🙂

Ugye, mint tudjuk a bántalmazók negatív emberek. Még akkor is, ha esetleg pozitívnak állítják be magukat. Mivel sötét színben látják a világot, így más embereket is abban tüntetnek fel. Leginkább azokat bántják, akik a legközelebb állnak hozzájuk.

Éppen emiatt a bántalmazott sokszor abba a hibába esik, hogy elhiszi azt a képet, amit a bántalmazó róla kialakít. Ez egy negatív kép természetesen. A bántalmazó kiváló megfigyelő, és mindig a HIÁNYRA fog benned koncentrálni. Nem véletlenül érzed azt, hogy „röntgenszeme” van, vagy hogy „ismer, mint a tenyerét”. Pedig csak szimplán ráérez arra, amit te magadban a legnagyobb gyengeségednek érzel, és szembesít vele.

Te pedig azt hiszed, hogy ismer.

Ez ugye baromság, mivel nem csupán az a hiba vagy amit magadról gondolsz (ami sok esetben illúzió), hanem rengeteg más is. Van tehetséged, értékeid, szenvedélyed, a világnézeted a lényeg, hogy egyedi, megismételhetetlen. Hiszem azt, hogy egy másik embert soha nem ismerhetünk meg teljes mértékben. Mindig lesz a személyiségének egy része, amire nincs rálátásunk.

Namármostugyebár. 🙂

Eljutottunk oda, hogy a bántalmazó elhitette veled, hogy ismer. Ami valójában történt, hogy egy negatív aspektusoddal szembesített, azt felnagyította. A bántalmazó eleinte ügyesen pozitív kritikába helyezi ezt a HIÁNY-képet rólad, mint például, hogy nem vagy elég magabiztos, nem tudsz nemet mondani. De kis drága – gondolod te –, segíteni akar…

Erre pedig az a normális reakciód – és ez bizony egy horog, amin nagyon könnyű fennakadni – az, hogy tudatosan vagy tudattalanul elkezdesz neki teperni, hogy megfelelj.

Ha pedig meg akarsz neki felelni, máris átvette feletted az irányítást, a hatalmat. Ő pedig dörzsöli a tenyerét, hogy ez milyen könnyen ment.

Itt persze meg kell hogy jegyezzem, van bennünk egyfajta egészséges megfelelési vágy, ami jó és helyes. Mint például bekerülsz egy új munkahelyre, és dolgozol ezerrel, hogy megfelelj, hogy a kollégák elfogadjanak. Ez így rendben is van, és jó esetben kapsz pozitív visszajelzéseket, értékelik az erőfeszítésedet. Te ettől jobban érzed magad és szárnyalsz. Vagy például tudod, hogy a barátod szereti a jó borokat, és szülinapjára megleped egy ilyennel. Ez a jófajta megfelelési vágy, ami mindannyiunkban ott van. Valójában ez nem is megfelelési vágy, hanem a benned lévő értékes tulajdonságaid megosztása a világgal.

A bántalmazóval ezzel szemben azt érzed, hogy soha nem vagy neki elég jó. Bármit is teszel, nem vagy képes neki megfelelni. Ő pedig tudatosan tart ebben az állapotban.

Két dolgot kell szem előtt tartani, amikor a bántalmazónak próbálsz megfelelni. Egyrészt irreális elvárásokat állít eléd, például hogy soha ne hibázz, ha hízásra hajlamos vagy, akkor legyél gebe, ha rendetlen vagy, legyél rendmániás. Így a bántalmazó megtarthat téged az örökös teperés állapotában.

A másik, amiatt az egész egy lehetetlen küldetés az az, hogy egy bántalmazó nem tud szeretni, másokat elfogadni. Egyszerűen nem képes rá! Hiába válna belőled rendmániás, akkor sem szeretne, hiába fogynál le, akkor sem szeretne. Kapnál egy-két vállveregetést, aztán keresne egy másik hibát benned, amivel csesztetne.

Ugye így elég világos a helyzet? Egy olyan illúzióképért tepersz, ami SOHA nem fog eljönni.

Jobban is teszed, ha most azonnal abbahagyod a teperést, és nem próbálsz neki többé megfelelni.

Hagyd nyugodtan, hogy negatív képet alkosson rólad. Meg ne próbáld győzni, hogy nincs igaza!

Te az összes hibáddal együtt szerethető vagy. Hiába nincs elég önbizalmad, akkor is szerethető vagy. Ha van rajtad plusz öt kiló, akkor is szerethető vagy. Ha túl vékony vagy, akkor is szerethető vagy. Ha rosszul főzöl vagy rendetlen vagy, akkor is szerethető vagy.

Ez az az állapot, ahova el kell jutnunk, hagyni, hogy a másik rosszat gondoljon rólunk, és nem elkezdeni bizonygatni, bosszút állni, kiborulni, meggyőzni, hogy nincs igaza. Hiszen te egy szeretetet és tiszteletet érdemlő ember vagy. Ez tény. Ezen nincs mit bizonyítani.

Nagyon hiszek benne, hogy mindannyiunkban legbelül ott él egy csodálatos, feltétel nélküli szeretetet érdemlő énünk, aki képes szeretetet adni és kapni. Mindössze az a dolgunk, hogy összekapcsolódjunk ezzel az énünkkel, és elengedjük a magunkról alkotott hamis képet. Még a bántalmazóban is ott él a szerető énje, de ő lakat alá helyezte, és Darth Vadert követve átállt a sötét oldalra. Hát ez az ő felelőssége, hadd menjen. Te haladj inkább az önszeretet és önelfogadás csodás útján, ahol senkinek nem kell bizonygatnod, hogy értékes ember vagy.

 

Miért ne próbálj egy bántalmazónak megfelelni?