Mi a bántalmazás legjobb ellenszere?

Sokat írtam már a bántalmazásról, mert fontosnak tartom, hogy ismerjük. Ha ugyanis tudod mivel állsz szemben, akkor képes leszel megvédeni önmagad.

Létezik is egy szuper jó eszköz, amivel kiállhatsz magadért egy bántalmazóval szemben. Ez pedig a szeretet. Pontosabban az önszeretet. Ez ugyanis a bántalmazás legjobb ellenszere.

Ha arra gondolok, anno miért tűrtem el a rossz bánásmódot, nos, ma már tudom rá a választ. Mert nem szerettem önmagam, mert azt gondoltam ennyit érdemlek. Úgy gondolom, minden bántalmazott nő így érez. Ez nem feltétlenül tudatos, mondatokban megfogalmazott gondolat, inkább legbelül valahol egy kellemetlen, rossz érzés formájában jelenik meg.

Márpedig ha ezt érzed legbelül, akkor bevonzol egy olyan férfit, aki ezzel fog szembesíteni. Azzal, hogy nem vagy szerethető. Gondolom hallottad már, a seb a sebet vonzza. A bántalmazó férfi mindig talál egy bántalmazható nőt. Vagy fordítva, egy bántalmazó nő mindig talál egy bántalmazható férfit. Így élnek együtt boldogtalanul…

Az első lépés tehát, hogy kikerülj a bántalmazhatók köréből, ha elkezded szeretni önmagad. Ugye emlékszel? A regényemben Jankának is így sikerült. 🙂

Az önszeretet útján a legegyszerűbben így indulhatsz el: kezdj el törődni magaddal. Gondolj bele, hogy az az anya, aki szereti a gyerekét, mennyi mindent megtesz érte. Nos, neked is ilyen figyelemmel, gyengédséggel, szeretettel, elfogadással és törődéssel kell önmagad felé fordulnod. Mi az, amire a legjobban vágysz? Add meg magadnak. Szerezz új barátokat vagy kezdj új hobbit, foglalkozz azzal, amit szeretsz. Dicsérd meg magad minden nap. Ismered el az értékeidet. Ha beteg vagy, babusgasd magad addig, amíg meg nem gyógyulsz. Ápold és szeresd a tested. Meditálj, hogy összekapcsolódj a legbensőbb szerető éneddel, ami mindig is ott volt, csak nem vettél róla tudomást. Járj terapeutához, ha az segít. Kezdj új munkába, ha arra vágysz. Utazz külföldre. Tanulj új nyelvet. Tehát lehet bármi, ami rólad szól.

A legfontosabb pedig, hogy mondj nemet arra, amit nem akarsz. Ne hagyd, hogy üvöltözzenek veled, hogy megalázzanak, hogy kritizáljanak, átverjenek. Ha a másik így viselkedik, akkor ne jutalmazd a figyelmeddel. A rosszat jóval ne viszonozd. Állítsd fel a határaidat, és ha valaki átlépi azokat, legyenek következményei. Értékes ember vagy, a lehető legjobb bánásmódot érdemled! Ha tehát szereted önmagad, nem tűrőd el, hogy bántalmazzanak.

Az önmagára való figyelés azért is fontos egy bántalmazottnak, mert a bántalmazó mindig eléri, hogy vele foglalkozz. Ha ezt nem tennéd, akkor csinál valami disznóságot, hogy újra rá figyelj. Az állandó ráfigyelés pedig leszívja az életerőd. Vedd le róla a fókuszod, és irányítsd önmagadra.

És végezetül: ha a regényem főhősét Jankát megkérném, hogy foglalja össze egy mondatban miről szól a története, a következőt mondaná: „Miközben párt kerestem, találtam egy csodálatos embert: önmagamat.”

Kívánom, hogy te is találd meg ezt az embert. 🙂

 

 

Mi a bántalmazás legjobb ellenszere?