Janka és barátnői, avagy miért fontos a támogató női kör

A regényem főhősének, Jankának három fontos szereplő is jelen van az életében, akik végigkísérik szerelmi történetének hullámhegyeit és -völgyeit, ott állnak mellette, és a saját életükkel is alakítják az övét. Ők a barátnői, Edina és Vali, valamint anyukája. Amikor azonban Janka álma teljesül, és Dávid oldalán „a celeb barátnőjeként” élheti mindennapjait, eltávolodik tőlük.

Nos, itt történik a gebasz, és pontosan ez a hiba, amit anno én is elkövettem.

Amikor külföldön éltünk, és a házasságom mélyrepülésbe kezdett, nem igazán volt senki, akivel a gyötrelmeimet megoszthattam volna. A férjemet helyeztem életem középpontjába, a családomtól és barátaimtól eltávolodtam. Talán nem létezik annál nagyobb kín egy nő számára, amikor az érzelmeit nem tudja másokkal megosztani. A bántalmazó férfinak éppen ezért a célja, hogy eltávolítson azoktól, akik fontosak neked, így minél kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülj.

Pedig mennyire fontos lenne ilyenkor egy együtt érző barátnő.

Az elmúlt században rengeteget változott a nők helyzete. Ma már a nők is karriert építenek, miközben gyereket nevelnek. Lavíroznak a munka és a család között. Felbomlottak azok a női kis közösségek, amik anno az életük részét képezték. Amikor több generáció is együtt élt, nagymama, anyuka, lánya. Amikor a nők, míg férjeik dolgoztak, összejártak, és kitárgyalták az élet nagy dolgait, érzelmi támaszai voltak egymásnak.

A mai világban, a mai életformában – érhetően – ennek kevés szerep és idő jut. Éppen emiatt a nők, érzelmi szükségleteik kielégítését leginkább a párkapcsolatuktól várják. A férfi viszont egy egészséges párkapcsolatban sem képes ezeket mind kielégíteni. Bizonyított tény, hogy egy nő jóval több, színesebb skálán mozgó érzelmet képesek megélni egy férfinál. Ráadásul ezeket mind ki akarja magából beszélni. A férfi ezzel szemben nem beszélni, hanem megoldani akarja a problémákat, nem is érti miért kell azzal annyit foglalkozni. Persze fontos, hogy tudd a pároddal is megosztani, épp mi történik az életedben. De ne tőle várj minden támogatást, megértést, mert zsákutcába kerülsz.

Ráadásul egy nő életében rengeteg olyan helyzet adódik, amit egy másik nő képes leginkább megérteni, például terhesség, szülés, szerelem. Éppen ezért fontos, hogy kapcsolatban maradj a barátnőkkel, női támogatóiddal, akikkel megoszthatod érzéseidet. Így nem kizárólag a párodtól fogod elvárni a megértést, támogatást, ráadásul független maradhatsz a párkapcsolatodon belül is, és ha az éppen hullámvölgybe kerül, nem ébredsz egy nap arra, hogy egyedül maradtál egy érzelmi cunami kellős közepén.

Fontos tehát, hogy neked is legyen támogató női köröd. Neked kik azok? Barátnőid? Anyukád? Testvéred? Munkatársak? Női klubtagok? Fontos persze, hogy ők pozitív, támogató természetűek legyenek. Ne szakadj el tőlük, hiszen a kapcsolatodat is jobbá teszi, ha van kinek kiöntened a szíved, és megosztanod velük a női lét sokszínű érzelmi világát.

Janka és barátnői, avagy miért fontos a támogató női kör