Hogyan született meg az első regényem

 Az első két mesekönyvem és a forgatókönyvem után mindenképp szerettem volna valami új dologba belevágni az írás területén. Mi sem tűnt annál izgalmasabbnak, mint regényt írni.

Szokásomhoz híven kitűztem célul, hogy mikorra szeretnék vele elkészülni, aztán szépen halogattam azt, hogy valójában neki is kezdjek. Közben persze mondtam néhány ismerősnek, hogy új projektbe kezdtem, regényt írok, pedig még csak néhány oldal született meg a nagy műből. Arra a kérdésre, hogy miről fog szólni, azt válaszoltam, hogy romantikus könyv lesz, a párkeresésről. Bólintottak, hogy hmm… hát igen, ez így elég tág fogalom. Már majdhogynem letelt az egész időintervallum, amit a könyv megírására szántam, amikor én magam kezdtem cikinek érezni a helyzetet, ezért egy nap leültem, valójában nekikezdtem, és két-három hónap alatt el is készültem a regény első változatával.

Valójában már az első pillanattól, ahogy a könyv gondolata megszületett bennem, tudtam, hogy miről szeretnék írni, egy lányról, aki ugyanazt fogja átélni, amit én is, az érzelmeken keresztül szeretném megközelíteni a történetet, modern lesz, és Budapesten fog játszódni. Azt viszont, hogy pontosan hogyan fog a történet kibontakozni, mi lesz a főszereplő munkája, kik lesznek a barátai, hogyan találkozik a szerelmével, ezek egészen addig előttem is homályban maradtak, amíg valójában le nem ültem megírni a könyvet. Ezzel is beigazolódott az elmélet, amit már sejtettem magam is rég, hogy írás közben jön az ihlet.

A főszereplő nevén sokat gondolkodtam, de amikor először felmerült a Janka név, éreztem, hogy ez lesz a befutó. Pont azt fejezte ki számomra, amilyennek én a főszereplőt elképzeltem, érzelmesnek, érzékenynek, mégis makacsnak és küzdőnek. Ma már annyira valóságos személynek tűnik, mintha egy barátom lenne, akiről megírtam a történetet. Sokszor úgy érzem, mintha ott ülne mellettem, és azt kérdezné számon kérőn, mikor jelenik meg a könyv, ami róla szól, mert már ideje lenne.

Jó néhány kiadóhoz elküldtem a kéziratot, és az egyikkel tárgyalni is kezdtem, amikor, teljesen véletlenül, a Facebookon rábukkantam az Ad Librum Kiadó hirdetésére, amire jelentkeztem, és hamarosan alá is írtuk a szerződést. Tehát minden sínen volt, nagyon boldog voltam, egy dolgot azonban mindenképp szerettem volna még a kiadás előtt: egy profi szerkesztővel átnézetni a történetet. Örökre hálás leszek Nádasi Krisznek, aki maga a regény dramaturgiáján is javasolt változtatásokat, Janka jellemén, a mellékszereplők történetén, Janka és az apja kapcsolatán. Aki már írt valaha bármilyen cikket, esszét, írásbeli dolgozatot, az tudja, hogy ha az elkészült mű elején változtatsz, az kihatással lesz a közepére, végére… tehát nagy munka, azért megizzadtam rajta, de nagyon megérte, abszolút jó irányba vitte a történetet.

Most, hogy itt állunk a megjelenés előtt néhány héttel, izgatottan várom azt, amivel az elmúlt hónapokban annyi időt töltöttem. Bárhogy is lesz a folytatás, mindenképp megérte. J

Hogyan született meg az első regényem