Hogyan szeresd meg a tested?

Már régen rájöttem, hogy nem szabad bedőlni a média által közvetített képnek és a minden csapból folyó testideál-képről azt hinni, hogy ilyenné kell válnunk. Nem is csoda, hogy manapság annyian kergetünk egy tökéletes testképet magunk előtt és teszünk meg mindent annak elérésért, vagy éppen nem teszünk semmit, és csendes testutálatban éljük az életünk.

Már szinte meg sem említem, hogy ez az ideálkergetés mire emlékeztet…. Na jó, megemlítem.:)

Hát pontosan egy bántalmazó által elénk állított ideálképre, amit ha elértünk, akkor leszünk ám csodálva, szeretve és elfogadva. A bökkenő evvel a képpel csak az, hogy ez az állapotot képtelenség elérni. Soha nem leszünk tökéletes alkatúak, mindig akad majd egy része a testünknek, amivel nem leszünk megelégedve. Így az örök elégedetlenségben élhetjük le az életünket, miközben eladnak nekünk mindenféle fogyókúrás és szépítő szert. Eközben szegény testünket álladóan szidjuk, mert nem úgy néz ki, ahogyan szeretnénk. Pedig ennél ő sokkal többet érdemelne… Gondolj bele, a tested életed végéig elkísér, biztosítja, hogy élhess. Óriási szolgálatot tesz neked. Tényleg ezt az állandó kritizálást érdemli?

Nem is beszélve arról, hogy különböző testalkat-típusok léteznek, miközben a média egy testideál-képnek akar minket megfeleltetni. Amire aztán kétféleképpen reagálunk, vagy őrült edzésbe kezdünk, vagy egyáltalán nem törődünk a testünkkel, és elkönyveljük magunkat kövérnek, pocakosnak stb.

Mégis hogyan lehet ebből kiszabadulni? Az én megvilágosodásom azon a napon történt, amikor a régi munkahelyemen új kolléganő érkezett a csapatba. Pörgős, jókedvű és pontosan olyan alacsony volt, mint én. Arról beszélgettünk, hogy néha milyen nehéz a megfelelő méretű cipőt vagy ruhát megtalálni. „Bár ‒ tette hozzá ‒ imádok alacsonynak lenni.” Döbbenten néztem rá, hogy ugyan mi a fenét lehet ezen szeretni? Aztán minél többet gondolkoztam rajta, rájöttem, hogy két út áll előttem, vagy hozzá hasonlóan én is megszeretem a magasságomat (amin egyébként sem tudok változtatni), vagy nem és akkor örök életre kényelmetlenül érzem magam emiatt. Az előbbi mellett döntöttem, és azóta, a néhai kilengések ellenére is, sokkal jobb lett a közérzetem.

És tényleg néha ennyire egyszerű az egész, egy döntésen múlik minden. Neked is van olyan, amit nehezen tudsz elfogadni önmagadon? Esetleg kevés a hajad, pedig most a nagy hajzuhatag a menő, vagy a pluszkilókkal küzdesz, esetleg a regényem főszereplőjéhez, Jankához hasonlóan túlságosan vékonynak érzed magad?

Először is gondolj arra, hogy ez nem hiba, hanem egy alkattípus. Márpedig mindegyik alkattípus lehet szép. Vonzó pedig attól leszel, ha elfogadod a saját testtípusodat, majd kihozod abból a legtöbbet értelmes határokon belül. Egészségesen étkezel, mozgással karbantartod a tested, olyan ruhákat és színeket hordasz, amik neked jól állnak.

A többit pedig elengeded.

Ahhoz, hogy szép legyél és szexi, nem kell tökéletesnek lenned, hanem egyszerűen önmagadat adnod. Még ma kezd el szeretni a tested, simogasd meg, mondd neki, hogy büszke vagy rá, és mindig gondoskodni fogsz róla. Már olyan régóta ott van neked, igazán megérdemli.:)

Hogyan szeresd meg a tested?